wtorek, 23 lipca 2013

Nadmorski specjał :)

Witam kochani!
To mój ostatni wpis przed dłuższą przerwą (zdaje się, że ominą mnie aż dwa wtorki! :O).. Ale nie martwcie się zbytnio. Kiedyś wrócę ;)
Dzisiaj zaszalejemy z nadmorską atmosferą. A co ją buduje? W głównej mierze gofry!

Składniki:
- 3 jajka
- 1 l mleka (ale nie wlewajcie całego, bo masa wyjdzie za rzadka!)
- 1/5 kostki drożdży (a do nich szczypta soli i trochę cukru)
- 1/5 kostki miękkiej margaryny lub trochę oleju
- 3 łyżki cukru pudru (albo więcej, bo cukru nigdy za wiele ;p )
- cukier wanilinowy (albo dwa)
- ok 3 szklanek mąki

Działamy!

Do michy wrzucamy jajka, mąkę, cukier wanilinowy, puder i wlewamy mleko (tylko nie wszystko, bo co za dużo, to niezdrowo!).
Miksujemy.










Jak już pozbędziemy się grudek z ciasta, rozrabiamy drożdże (z cukrem i solą). Płynne drożdże wlewamy do masy. Możemy chwilę pomiksić, a potem wlać olej (UWAGA! Przy użyciu margaryny, włóżcie ją jako jeden z pierwszych składników do miski ;) ).











Kiedy masa nie jest ani za gęsta ani za rzadka, nalewamy ją do nagrzanej gofrownicy.













Rumiane Nadmorskie Specjały wyciągamy z piekącego urządzenia i cieszymy się smakiem. Można je wcinać na sucho, z cukrem pudrem, z dżemem, owocami.. Ja wybrałam bitą śmietanę i rozpuszczoną (w kąpieli wodnej) czekoladę xD


Życzę smacznego i miłej części wakacji (odpocznijcie ode mnie) ;) Do napisania!
Buziaki,
A. :*

1 komentarz: