piątek, 30 sierpnia 2013

kurczakowy warkocz

Pamiętałam, że dziś piątek. Jestem z siebie dumna ;p.
Dziś przepis dla leniwych. Kurczak w cieście francuskim.

Składniki:
*ciasto francuskie ( kupiłam gotowe)
*pierś z kurczaka
*jajko
*przyprawy (pieprz, papryka ostra, curry )

 Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w dość drobne kawałki i obtaczamy w przyprawach.











Ciasto francuskie rozcinamy na dwie części. Na środku obu części kładziemy przyprawionego kurczaka.










Ciasto francuskie nacinamy z obu stron. Powstają nam paseczki, które łączymy ze sobą. Sposób pokazany na obrazku, bo z moich wyjaśnień trudno coś zrozumieć ;p.








Tak po przeplatance ma wyglądać nasz warkocz. Wierzch smarujemy ubitym jajkiem. Wkładamy do piekarnika ( włączamy go dopiero po włożeniu do środka warkoczy!!), temperatura: ok 180 stopni, termoobieg!









Warkocze powinny być gotowe po max 30 minutach.











Do warkoczy dobrym dodatkiem jest sałatka :
Składniki:
*2 duże pomidory
*sałata lodowa
*ser feta
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*2 łyżki majonezu
*2 łyżki śmietany
*ząbek czosnku
*świeża pietruszka
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy porwaną sałatę lodową. Kroimy pomidory np w ósemki.











Na sałatę wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta.












Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy śmietanę, jogurt naturalny i majonez. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy drobno pokrojona pietruszkę.









Sos wlewamy na sałatkę i mieszamy całość.












Gotowe:).
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz